Merhaba, size bu yazıda Tepki Spektrumunun ve analizinin ne olduğundan bahsedicem kabaca. İngilizce’de Response Spectrum Analysis olarak geçiyor.
Tepki Spektrumu Nasıl Yaratılır?
Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1738573316300067#fig1
Yukarıda linkini verdiğim resim aslında nasıl yaratıldığını çok güzel açıklıyor. Telif yüzünden resmi siteye koyamıyorum, sizin linke tıklayarak bakmanız gerekiyor.
Tek serbestlik derecesine sahip kütle ve yaylardan oluşan sistemlerin kütlesi ve/veya yaylarının rijitliği ile oynayarak bu sistemlerin farklı doğal titreşim frekans/periyot değerlerine sahip olmasını sağlayabiliriz. Bu farklı frekanslardaki tek serbestlik derecesine sahip sistemleri seçtiğimiz yer ivme kayıtlarına maruz bıraktığımız zaman bu sistemler kendilerine uygulanan ivme sonucu tepkiler vericek. Bu tepkilerin kayıtlarını (C) kısmında görebilirsiniz yukarıdaki resimde. Her farklı doğal titreşim frekansına sahip sistemin en yüksek tepkisi kayıt edilir ve bütün kaydedilen bu değerler bir grafikte birleştirilir. Bu grafiğin x-aksını frekans/periyot oluştururken, y-aksini ise seçtiğimiz tepki değeri oluşturur. Bu grafiğe de Tepki Spektrumu denir (D).
Tepki Spektrumu Analizi
Yapımızın doğal titreşim periyodunu belirledikten sonra yapıya gelecek ivmeyi belirlerken tepki spektrumu kullanırsak bu yönteme Tepki Spektrumu Analizi deniyor. Her modun analizi ayrı olarak yapılıp sonra her mod için hesaplanan maksimum tepki değerleri (kuvvet, yer değiştirme vs) modal birleştirme yöntemleri (SRSS, CQC gibi) ile birleştiriliyor.
İncelemek isteyenler için aşağıya sayısal örnek de barındıran bir pdf bırakıyorum.
https://nptel.ac.in/content/storage2/courses/105101004/downloads/04%20Chapter.pdf
Hatırlatma: Yazılan makalelerden haberdar olmak istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
2 yorum
Teşekkürler.
Merhaba. Sayısal örneğin bağlantısı çalışmıyor. Düzeltmeniz mümkün müdür?